Проглас (1/1997)

Арxив | брой 1/ 1997

Господи, що е човек, та го помниш, и син човечески, та го спохождаш?
(Псалом 8:5)

За Христовото съзнание и Духовната вълна на Мъдростта човечеството е изявеното и еволюиращо Адамово начало и потомство. Само човечеството има история и битие за култура; те са неговата биография.

Конфликтът е между сътворения Адам и Дървото на познаване добро и зло – станаха като нас богове.

Проницанието ни говори, че човечеството греши не защото нарушава закона, а защото иска да е праведно – съизмеримо на Бог и култура. Но никой още не е казал: „Ето Бог!“, макар да е речено вече: „Ето Синът Божий!“

Трагичното в историята е, че търси само минало, което банализира в безплодния израз: „Историята е учителка на народите“; търси факти, убили личната памет и социалната динамика!

Трябва да се знае, че йерархията на човечеството е дело на Учителите, те дават универсалното в религиите, които търсят бъдещето. Да, едно напътено бъдеще! Но в навик на съскърбие човечеството се изживява в непреходно настояще. Затова религиите най-дълго стоят стари.

Човечество ще има! Човекът в историята е религия на Учителите, както Бог е религия на човечеството!

 

Още от броя
AXIS LIBRI (1/1997) Историята и културата са биография на човечеството! History and culture are a biography of humanity! П ... Проглас (1/1997) Господи, що е човек, та го помниш, и син човечески, та го спохождаш? (Псалом 8:5) За Христовото съзнание и Духовната вълна на Мъдростта човечеството е изявеното и еволюиращо Адамово ... Човечество, история, култура Историята и културата са биография на човечеството! Има едно вечно дихание на Всевишия, в чиито вибрации живеем. И в дните ни има надежда толкова, колкото сме приложили от Неговата люб ... Върху Посланието (1/1997) Посланията са хлябът на Отца! Посланието на Планетния Логос е път, който трябва да осъществим; волята ни е да бъдем с волята на Отца чрез дарението, което ни даде! А щом Божия е ръката ... Посланието и Зодиака Научи ме на прозрение и признание на всеки личен дом и свят!   Зодия Повеление Евангелие Агни йога Искане ... Теософия (продължение) (продължение) Няма религия по-горе от Истината! Теософията, т.е. богомъдрието, е един всемирен храм, който има най-открития олтар. Тя скрепява велики тайни и позволява на човечес ... Лъчът на доктрината Като принцип и като осъществяване Лъчът на доктрината е свобода от идеята „зло“! Всяка звезда може да бъде Витлеемска за тези, които са чули хор от ангели, дочакали овчари ... Агни йога (1/1997) Огънят е утробата на мисълта! 41. Мостовете, които съединяват различните степени на съзнанието, съществуват вън от текущите събития. Погрешно е да се очакват някакви външни съзвез ...