Интервю с автора на списанието по повод 9 години списание „Нур“

Арxив | брой 1 / 2002

Г-н Толев, авторското Ви списание „Нур“ навършва 9 години. Каква е тайната на неговата характеристика, както Вие казвате, а не биография?

 

Списание „Нур“ и на 100 години да стане, мисля, че за него няма по-вярна характеристика, от това че е автографът на Учението Път на Мъдростта в Третото хилядолетие.

То е евхаристийният съд на Новата доктрина. При Мъдростта тайнства има, но тайни няма! То не пише за чудодействия, а за овладени енергии и живени Послания: Води битка за еволюиращия и сочи пътя за свещения!

Нур не боледува за величие, но е отговорно за великото;

Нур не гладува за признание, но насища будните!

Да е честита годината на неговия плодонос!

 

Новоизлязлата Ви книга „Езотерични школи и мистични учения“ – част втора, от поредицата „История на религиите“ много бързо привлече читателския интерес и вниманието на медиите. Как да обясним този успех?

 

Съществува културна анемия. Има явления, а не са събития; при това не всяко събитие прави история.

Поредицата „История на религиите“ не е традиционният коловоз – тя е нова култура за усвояване на Духовната вълна на Мъдростта.

При Възкресението на Христос завесата на Йерусалимския храм се разкъса. Но тайнствата Служение и Знание останаха незрими.

В последната четвърт на ХIХ-ти век Теософското общество разкри на света хилядолетния езотеризъм като бъдно послание за Мировия Учител, но не и доктрината на Духовните вълни. Така че повече от век на човечеството се поднасят палиативи от окултна култура, където човешката мисъл блуждае. А прозрението води битка за отваляне камъка от гробницата човек за свобода на Бога – като вложено Подобие и потребна Единосъщност.

Две хиляди години върху психологията на човечеството работят енергиите на Любовта, а сега и на Мъдростта – че човек е свещен. Социологията като физиономия на времето е премного динамична като ум и изключително бедна и латентна като откровение.

А този труд, квалифициран като следхристиянски окултизъм, събуди голям интерес именно като култура на прозрението, вместо бледоликата съвременна лунатичност!

Сп. Нур

Нур като светлина е Живот!

Още от броя
Интервю с автора на списанието по повод 9 години списание „Нур“ Г-н Толев, авторското Ви списание „Нур“ навършва 9 години. Каква е тайната на неговата характеристика, както Вие казвате, а не биография?   Списание „Ну ... AXIS LIBRI (1/2002) Свържете Божията човечност с Човешката божественост! Relate God’s humaneness to Human divinity! ... Проглас (1/2002) Свържете Божията човечност, с Човешката божественост! Непринудената принуда е болка на йерархията. Тя роди Посланието на Приложната Молитвеност. А време за нея е всяко днес! Пове ... Послание на Приложната молитвеност (Слово) (Слово) Свържете Божията човечност с Човешката божественост! Има радости, които не могат да бъдат сменени с всички същности, които са ни дали Небето и земята, защото онова, ... Послание на Планетния Логос за 2002 година На 21/22 декември влиза Новата две хиляди и втора (2002) астрономическа година от Христовото летоброене. На бдение в Космичния храм в часа на благодатта Той рече:   ... Посланието и зодиакът за 2002 година Зодия Повеление Евангелие Агни Йога Искане ... Единство и Единосъщие Единството е знакът на Битието, Единосъщието – знакът на Космичната вечност! Човечеството ще продължава да пътува по голямото течение, докато личната ни душевност не стане капка ... Пантократорът – Личност и Институция Пантократорът е един неограничен Бог! Божията човечност в Човешката божественост, това е благодатта, на която дължим своето битие. Много пъти съм казвал, че личността е свещен ... Учението на Мъдростта – битие и култура на Живототворчеството (Продължение) (Продължение) Културата на бъдещето е културата на Духа! Всеки може да бъде Син Човечески и нямаме никакво основание да се изживяваме в невъзможност да бъдем и Син Божий! Колк ... Откриване дните на Дома на Мъдростта (Слово) (Слово) Служението в Мъдростта е без себе си! Благодаря на ръководството на Сдружение „Общество Път на Мъдростта“, което поема организирането на Дните на Дома на Мъдр ... Представяне на книгата „Езотерични школи и мистични учения“ – част II от втори том на „История на религиите“ Има една реалност, по-реална от реалността, това е реалността на Духа! Чувството за признателност е една част от Мировия дълг на човечеството! И това е било предпоставка да се изгра ... Интервю с Ваклуш Толев Канал 1 на БНТ Александър Авджиев: С новата книга на Ваклуш Толев продължаваме сега – „Езотерични школи и мистични учения“, всъщност втора част от втори том на неговата „История ...