Откриване дните на Дома на Мъдростта (Слово)

Арxив | брой 1 / 2002

(Слово)

Служението в Мъдростта е без себе си!

Благодаря на ръководството на Сдружение „Общество Път на Мъдростта“, което поема организирането на Дните на Дома на Мъдростта; благодаря на Децата на Деня, които са нарушили своето всекидневие, за да вземат участие в една от най-големите тайни – тайната на Мъдростта.

Древността беше казала: Познай себе си! и изгради храм. Правдата констатираше истините, за да създаде възмездие и остави един от най-тежките принципи на човечеството, който, за съжаление, повече от 3500 години съществува: „Око за око, зъб за зъб“! Любовта каза: Създай Себе Си!, за да бъдеш изведен в Небесното Царство – там, където може да чуеш: „Това е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“. Мъдростта рече: Служение без себе си!, за да можем да изведем в път човека – бог в развитие!

Голяма благодат е една от осъществените идеи – идеята за изграждане Дом на Мъдростта. Разбира се, той трябваше да бъде създаден като съзнание с воля за потреба и необходимост; той трябваше да направи своя олтар, за да има утешност, молитва и възземане.

  • Домът на Мъдростта трябва да бъде изграден първо у нас, а след това и като сграда!

И сградата в продължение вече на две година приютява тези, които нарекох Деца на Деня. Потребата от този ден е осезаема като приют, като утешност и като посвещение.

И все пак, преходността ще остане вън от нас тогава, когато сме приели основната теза в Учението Път на Мъдростта – че само човекът е свещен! Тази голяма тайна на Децата на Деня раждаше в потреба на годините, в които се изграждаме, Посланията, които създаваха, чертаеха и безспорно енергетираха аурата на всяка година поотделно. Имахме радостта да минем през велики тайнства, които се вършеха вътре у нас – с едно Послание на Присъствието[1], в което казахме: Бях, за да Ме няма! Няма Ме, защото бях – Възкресението!; с едно Послание на Живототворчеството[2] с идеята: Освободете съдбата от Пътя на вашата еволюция!; и сега с едно Послание на Приложната Молитвеност, когато Децата на Деня са осъзнати в своята потреба, че са Мирова необходимост и историческо битие! В тази велика тайна ние ще трябва да надкрачим онова, което Сътворението свърши; ние ще трябва да познаем великата тайна на Знанието; и в края на краищата ние ще трябва да осъществим един Живот, който можем да кажем че е повече от всичко, защото той е изведената Божия човечност!

Ако Домът на Мъдростта със своето тържество днес има тази задача, то нека неговата святост смути онова, което не признава свещеността на душевното ни предназначение. Нека с тази голяма идея, с която решихме да извървим път, в който трябва да обезгрешим пътищата заради човечеството, да научим, че не можем да отминем чуждата вина, но не трябва в никакъв случай да я отминаваме и със своя безвинност! Великата тайна е съотговорността към това, което ни предстои. Ние сме отговорни в служение без себе си. Изживя се древният храм, познаха се стихии, които ги облякохме в лица на богове. Познахме и другите тайни. Остава сега да се раздадем в името на една нова формула, която казахме – с молба да бъдем отново родени, за да приложим или да направим приложната молитвеност, т.е. Човешката божественост!

Това, което мога да ви пожелая, е наистина в отговорност да влезете в онзи олтар, който Учението Път на Мъдростта ви предостави – олтарът на Книгата на Живот. Там е писала Божията човечност, но и Човешката божественост.

  • Не търсете вън от себе си олтар, който иска жертви по-малки от тази на човека.

Утехата да се извиним в приноса на жертви с животинския или плодния свят е това да стоим още в природата като нейни само съставки, а не като нейна формула, с която можем да изменяме и претворяваме, за да станем това, което казахме в Учението на Мъдростта – не съставка на Космоса, а Съсътворители на цялата Бъдност.

Щастливи сте, че имате дни на Посланията; щастливи сте, че имате прозвище. А не е малко човек да има прозвище, където и да тръгне, за който и храм да се отправи.

На добър път, Деца на Деня! И нека този Дом да го опазим заради това, за което сме предназначени – служение без себе си!

 

21.12.2001 г., Пловдив

Дом на Мъдростта


Домът на Мъдростта е усвоен образ
на Децата на Деня в приложността!


[1] Нур 3/99, с. 13.

[2] Нур 1/2001, с. 4.

Още от броя
Интервю с автора на списанието по повод 9 години списание „Нур“ Г-н Толев, авторското Ви списание „Нур“ навършва 9 години. Каква е тайната на неговата характеристика, както Вие казвате, а не биография?   Списание „Ну ... AXIS LIBRI (1/2002) Свържете Божията човечност с Човешката божественост! Relate God’s humaneness to Human divinity! ... Проглас (1/2002) Свържете Божията човечност, с Човешката божественост! Непринудената принуда е болка на йерархията. Тя роди Посланието на Приложната Молитвеност. А време за нея е всяко днес! Пове ... Послание на Приложната молитвеност (Слово) (Слово) Свържете Божията човечност с Човешката божественост! Има радости, които не могат да бъдат сменени с всички същности, които са ни дали Небето и земята, защото онова, ... Послание на Планетния Логос за 2002 година На 21/22 декември влиза Новата две хиляди и втора (2002) астрономическа година от Христовото летоброене. На бдение в Космичния храм в часа на благодатта Той рече:   ... Посланието и зодиакът за 2002 година Зодия Повеление Евангелие Агни Йога Искане ... Единство и Единосъщие Единството е знакът на Битието, Единосъщието – знакът на Космичната вечност! Човечеството ще продължава да пътува по голямото течение, докато личната ни душевност не стане капка ... Пантократорът – Личност и Институция Пантократорът е един неограничен Бог! Божията човечност в Човешката божественост, това е благодатта, на която дължим своето битие. Много пъти съм казвал, че личността е свещен ... Учението на Мъдростта – битие и култура на Живототворчеството (Продължение) (Продължение) Културата на бъдещето е културата на Духа! Всеки може да бъде Син Човечески и нямаме никакво основание да се изживяваме в невъзможност да бъдем и Син Божий! Колк ... Откриване дните на Дома на Мъдростта (Слово) (Слово) Служението в Мъдростта е без себе си! Благодаря на ръководството на Сдружение „Общество Път на Мъдростта“, което поема организирането на Дните на Дома на Мъдр ... Представяне на книгата „Езотерични школи и мистични учения“ – част II от втори том на „История на религиите“ Има една реалност, по-реална от реалността, това е реалността на Духа! Чувството за признателност е една част от Мировия дълг на човечеството! И това е било предпоставка да се изгра ... Интервю с Ваклуш Толев Канал 1 на БНТ Александър Авджиев: С новата книга на Ваклуш Толев продължаваме сега – „Езотерични школи и мистични учения“, всъщност втора част от втори том на неговата „История ...