Ден на Съединението (Интервю)

Арxив | брой 2 / 2012

Интервю

 

 

Йоана Димитрова – журналистка от TV+: Защо празнуваме 6 септември – какво трябва да помним за този празник?

Ваклуш Толев: Хората не съзряха разлика между историческо и национално събитие. Освободената, но разделена България е национален проблем. Идеята за съединена България не е историческа – тя е будност на един народ, който без Съединението можеше да остане и досега разделен.

Следователно ние празнуваме най-големия празник, ако трябва да говорим за национално битие. С историческата си даденост – вече съединена България, можем да правим национален празник...

Съединението, като предшествие на идеята за обединена България, е една историческа необходимост, която княз Александър Батенберг осъществява. Това вече дава друг характер на нацията ни за исторически път. Съединена България има битие, освободена само България щеше да има вегетиране. Следователно събитието е неизмеримо, ако трябва да го представим като преценка за историческия ни път. Както сега имате идеята за Обединена Европа. Как щяхме да влезем с несъединена България?!

Затова този празник има двойна стойност. Това е голямата далновидност на княз Батенберг – прозрението да направи съединена България, дори със загубата на трон.

Следователно предшествието, наречено Съединение, е не само жива необходимост, то е и историческа формула. Но анализ на събитието няма! Това говори, че повръхностното мислене е основа на битието ни.

Другото е липсата на форма на панегиричност, т.е. да се създава тенденция за величие...

 

Йоана Димитрова: Сега, в ХХI век, има ли идея, около която българите могат да се обединят по начина, по който се обединиха за Съединението?

Ваклуш Толев: Идея за ново национално обединение няма. Защото в една Европейска общност трябва да се създаде трайност заради просперитет. Иначе другото е закачки... Това, което иска да прави Македония – то е македонско хоро, за да играят. Няма по-голяма трагедия от липсата на държавническо мислене в съпоставка с историческите дадености.

Сега се нароиха няколко малки държавици... Не че ние в настоящето сме голяма държава, защото, ако направим съпоставка с едно Средновековие – с три морета граница, не е равно на съвременна България, но все пак историческа даденост е България! А тя съществува и няколко хилядолетия, преди да бъде изградена тук. Освен това е имала верска даденост – тангризма, която е превъзхождала всички религии – дори и християнството в известна степен, защото чистият монотеизъм и идеята за висшата духовна сила на прабългарите – Орендата, е нещо изключително!

 

Йоана Димитрова: Защо нямаме политици, защо нямаме държавници, къде се загубиха тия хора?

Ваклуш Толев: Защото имахме историческо земетресение с т. нар. социализъм. Тази беда не е оценена. Не е оценена най-вече от последователите на болшевизма – те сега минават за социалисти. Толкова са смешни като идеология – ако има кой да ги оцени, разбира се (а винаги ще има) – толкова са смешни, че шутовете на кралете, сравнени с тях, са бледа сянка...

 

Йоана Димитрова: Разкажете ни за Вашата идея – за пантеона на безсмъртните, кои са имената, които задължително трябва да влязат в него?

Ваклуш Толев: Те винаги могат да бъдат оспорвани и сменяни. Но аз сложих пред един национален олтар моята съвест, която не е от това, че завесата на болшевизма се вдигна и на сцената ние видяхме шутовската песен. Не, това е много отговорна тенденция – каква трябваше да бъде историята ни след погребението на България от социализма. Въпросът трябваше да бъде: Ще имаме ли отново възкресение? Както виждате, 22 години възкресение няма! Тенденция за възкресение има, но път или причастие, което даваме на смъртника, няма. Това е болезненост, която е национална болка.

Сега тенденцията, в сферата на Европейската общност, е разпад на нациите, без да ги лишава от възможности като духовни дадености. Това, което дава социологията, не е равно на онова, което дава духовността. Защото, да кажем, ако ние трябва да съпоставим един Пенчо Славейков с настоящите живи още писатели, те няма да възкръснат... Няма досега в световната история личност, която с прозрение да каже: Бог и България – единство в двойна плът! Не е проблем, че дава на една религия характер за живот – не, идеята е, че може да направи един народ и една територия единство с Бога.

А кои ще влязат в този пантеон, трябва да каже онзи, който има посветеност – иначе ще стане идеологическо мислене. А идеологията никога не може да бъде безпристрастна!

 

06.09.2012 г., София, пред гробницата на княз Александър Батенберг

Още от броя
AXIS LIBRI (2/2012) Мировият Път е Себевселена! The Universal Way is a Self-Universe! Аз и Той сме едно е съпътничество! ... Проглас (2/2012) Мировият път е Себевселена! Мировият път е статично-констативен и динамично-творчески; демонстрация като материя и като духовност; планетна и Космична съвест! Животът е вегетатив ... Мировият Път Аз и Той сме едно е съпътничеството! Скъпи Деца на Деня! Селенията имат благоволението да пратят своите приветствия на будността, която търси връх в служение и Път. Вие имате Път, т ... Откриване на Деветия Събор от II цикъл Събори Дървото на Живота е Миров път, Дървото на познанието – личен Път! Изпълнение на Молитвата на Мъдростта   Ваклуш Толев: Уважаеми дами и господа! Скъпи Деца на Ден ... Откриване на Седемнадесетия семинар Беззаветният Завет – обучение, посвещение, благодат   Избраникът трябва да съзнава жертвата! Звучи Молитвата на Мъдростта   Ваклуш Толев: Ти си ... Девети събор от II цикъл Събори (Заключително слово) Заключително слово Събожничеството е нова характеристика – в Духовната вълна на Мъдростта! Деца на Деня! Да имате изгрев – това е да имате прощение със заника на мина ... Среща с Ваклуш Толев в град Варна Човекът ще си отиде – ще дойде събожникът! Ваклуш Толев: Скъпи Деца на Деня! Има радост, която не може да бъде сменена дори с жертва, защото нейната същност е именно радост в име ... 28 август – Ден на 13-те поименни безсмъртни българи Безсмъртните българи са сонмът на националния ни дух! Ваклуш Толев: Скъпи Деца на Деня! Нека с едноминутно мълчание дадем признание на сонма на националния ни дух!   О ... Ден на 13-те поименни безсмъртни българи (Интервюта) Интервюта     Даниел Минков – журналист от програма „Хоризонт“ на БНР: Може ли да ни кажете за днешния ден малко повече? Ваклуш Толев: Дне ... 6 септември – Ден на Съединението Съединението е съдба, извикала ни на живот! Днес ние празнуваме Деня на Съединението. Може би в преценка за стойностите Денят на Съединението е най-важният, защото разпокъсана България ... Ден на Съединението (Интервю) Интервю     Йоана Димитрова – журналистка от TV+: Защо празнуваме 6 септември – какво трябва да помним за този празник? Ваклуш Толев: Хората не ... Беззаветен Завет (Представяне) (Представяне) Аз отворих дверите на Третото хилядолетие, вие направете пътника Път! Ваклуш Толев: Благодатта да бъде над вас! Никой да не ви лиши от благодатта на Небето, от Онзи ... Мъдростта в скрижали (Огън и Светлина) Глава I, Тема 1.7 Огън и Светлина „МЪДРОСТТА В СКРИЖАЛИ“ е молитвен шепот и грохот на океански вълнолом, неизмерими дълбини и неовладени върхове, имена на културни ф ... Откриване на Учебната 2012/13 година Новата планетна социология в „Беззаветен Завет“ е път на събожника! Ваклуш Толев: Скъпи Деца на Деня! Цялото Небе, с Неговите властници, нека бъде ваш покров, а вие – ...